Vrijdag 10 mei 2013
Om 10 uur stipt was iedereen bij de afgesproken parking van het Donkvijver aangekomen. We waren dit jaar met 23. Mark had Heide (ze woont namelijk in Kluisbergen) bereid gevonden om mee de wandelingen te helpen uitzoeken. De voormiddagwandeling was een rondje rond de grote vijver. Het aantal Canadese ganzen viel ons meteen op. Er gaan er trouwens nog bijkomen, want Sander telde 14 jonge ganzen. De plantengroei rond de vijver was niet erg bijzonder, alleen stond er veel Reuzenberenklauw. We kwamen een originele kampeerplaats tegen die zelfs al te zien was op Vlaanderen vakantieland, namelijk slapen in betonnen buizen. Her en der zaten karpervissers. We kregen zelfs een demonstratie van het "bootvissen".
Een telegeleide boot met voer en de vislijn werd naar de gewenste plaats gestuurd om daar alles te lossen zodat het voer en het aas bij elkaar kwamen te liggen. Eén van de afvoerbeken zag werkelijk zwart van de vis (Blankvoorn en Baars). Een Kleine Karekiet liet zich van kortbij zien en horen. Na het rondje Donkvijver gingen wij ons lunchpakket opeten in een plaatselijk cafeetje, Den Os. Maria van Bér, die ondertussen al aan haar 35ste driedaagse bezig was, trakteerde op echte Limburgse vlaai. Zelfs de cafébazin mocht een stuk mee-eten. Na de middag ging de wandeling door een eikenbeukenbos namelijk het Koppenbergbos. We kwamen voor de Blauwe Hyacinten en gelukkig, door het late voorjaar waren ze nog volop in bloei.
Ook zagen we overal de Paarse Schubwortel, een parasiet op Populier, Wilg, Els en Hazelaar. Bij het Koppenbergbos hoort natuurlijk ook de Koppenberg. Dus klimmen maar en... het is inderdaad zeer stijl want we zagen ook nog een fietser bijna sterven.
Na een tocht door bossen en velden kwamen we in de Fiertel (Jeugdherberg) aan. We hadden allemaal
een tweepersoonskamer (met stapelbed). Er waren voldoende kamers en toch moest de leiding nog ingrijpen, want Leon was stiekem bij Ursula gaan liggen. 's Avonds was er voldoende eten en drank want Luc (25 keer) , Marc (20 keer) en Ursula (15 keer) waren de jubilarissen.
Luc WINTERS
Zaterdag 11 mei 2013
Jammer genoeg werden we zaterdag wakker door het geluid van een stortbui. Toen die na het ontbijt nog
niet overgewaaid was, moesten we overschakelen op plan B. We bezochten het textielmuseum (Must). Hier
leerden we dat de oude weefmachines al met computerprogramma's werkten. En dit 200 jaar geleden!
Gelukkig scheen de zon toen we 's middags weer naar de jeugdherberg gingen en konden we onze picknick
buiten opeten. In de namiddag konden we dan toch doen waarvoor we gekomen waren: wandelen. We
trokken in Kluisbergen door de velden, terwijl we werden nagekeken door nieuwsgierige koeien. Omdat we veel tijd moesten inhalen, maakten we een extra lange tocht met een aantal kuitenbijters. Dat bezorgde ons prachtige panorama's zoals de skyline van Gent. Onderweg zagen we o.a. een bos reuzegroot zevenblad en twee overvliegende buizerds. Toen we moe, maar voldaan in het café zaten, kregen we bezoek van niemand
minder dan Ulrich Libbrecht en zijn vrouw. Zij waren oude bekenden van onze Bér en Maria en de ouderen onder ons zullen zich nog herinneren dat ze tijdens één van onze Vlaamse-Ardennen-uitstappen met een ganse bus bij hen op de koffie gingen.
Rani VANDENBERK
Zondag 12 mei 2013
Na het ontbijt, het opruimen van de kamers en het inladen van de auto's vertrekken we met lichte regen
te voet vanuit de jeugdherberg. Via smalle paadjes tussen weiden en velden gaan we richting muziekbos.
Enkele ontsnapte koeien en wegvliegende patrijzen onderbreken de wandeling door het natte gras. Door
sommigen wordt er nog iets gezien dat lijkt op een overblijfsel uit de 2e wereldoorlog. Anderen zien een
gelijkenis met iemand uit de groep.
Onder dikke hoge beuken staan tapijten boshyacinten en op een vlakte langs het bos vliegt een boompieper. Aangekomen op het hoogste punt van het bos ontdekken we de Geuzetoren. Het is op deze toren dat door enkele dichters uit de streek de naam " Vlaamse Ardennen" voor het eerst genoemd zou zijn. Na de picknick, bij een lekker streekbiertje en de traditionele groepsfoto vertrekt de wandeling in Schorrisse. Opnieuw volgen we smalle paadjes door het mooie landschap. Nu horen we groene specht en zien we enkele buizerds. Op de grond groeit schubwortel, boshyacint en fluitekruid weelderig. Op de grens met St.-Maria-Houbeke houden we even halt bij de kapel van de Flandrien. Overal kom je hier bekende namen en plaatsen uit de Ronde van Vlaanderen tegen.
Deze driedaagse eindigen we bij Moeder Stiene aan de toog.
Bedankt Marc, Heide en het hele gezelschap voor weeral een geslaagde driedaagse.
Patrik RENCKENS