Pieter Cox

Verslaggeving

Overzicht - 2014

Pannenkoekenfeest - 2 februari 2014
Winteruitstap naar Zeeland - 23 februari 2014
Herfstuitstap Ardennen - 9 november 2014

 

 

 

 

Pannenkoekenfeest - 2 februari 2014

 

 

 

Winteruitstap naar Zeeland - 23 februari 2014

Om 6u10 haalde de bus de eerste ‘Zeelandreizigers’ op in Eksel, na verscheidene haltes waren we voltallig. Met 38 Natuurpunters vertrokken we naar Zeeland, onze jaarlijkse winterreis. Rik Theuws en Luc Winters hadden vooraf deze uitstap voorbereid en hadden besloten om Yerseke Moeren, Veerse Meer, Prunje Polder en Brouwersdam te bezoeken. Onderweg naar de eerste stopplaats zagen we vanuit de bus al enkele soorten als Buizerd, Torenvalk, verscheidene ganzen... Maar pas vanaf de Nederlandse grens werden de soorten op de lijst aangeduid!

We kwamen aan in de Yerseke Moeren om 8u40, waar duizenden ganzen ons verwelkomde. Hoofdzakelijk Brandganzen met daartussen Kolganzen, Bergeenden, Smienten en Wulpen. Zo ver als je kon kijken, zat alles vol met vogels. Vanuit de bus zie je dan ook nog een stuk verder, doordat je hoog zit. Een koppeltje Patrijzen keek verbaasd naar onze bus, waarschijnlijk zijn ze nog nooit zo’n enthousiaste vogelkijkers tegengekomen...

De tocht ging verder via de oesterkwekerij in Yerseke, langs de Oosterschelde zo naar het Veerse Meer. De hazen en fazanten waren ook dit jaar weer talrijk aanwezig op de akkers. Een Bruine kiekendief (vrouwkleed) vloog mooi langs de bus af. Op het Veerse Meer waren mooie aantallen steltlopers en eenden aanwezig. Honderden Wulpen, Goud- en Zilverplevieren en Bonte strandlopers. Verder nog een honderdtal Rotganzen en Smienten, een Rosse grutto al in broedkleed en 4 Brilduikers. Tussen de Scholeksters en Tureluurs zagen we een Groenpootruiter. In de bosjes langs het Veerse Meer waren vele zangvogels hun liedje aan het zingen: Winterkoning, Roodborst, Heggenmus, Zanglijster, Rietgors... Ondanks de koude wind, gaven deze zangvogels i.c.m. het zonnetje ons een echt lentegevoel!

Na terug aangekomen te zijn bij de bus, vertrokken we naar de Prunje Polder, dit via de 5km lange Zeelandbrug. Daar aangekomen maakten we eerste een toertje met de bus door het gebied. Leuke uit-de-bus-waarnemingen waren een 125tal Kluten, Kleine zilverreiger, Pijlstaarten, Brilduiker, de nodige Brand- en Rotganzen en een duizendtal Goudplevieren. Stipt om 12u00 kwamen we aan bij De Herenkeet waar we wat konden drinken en zo ook een lekker warme tas soep konden nuttigen. Vervolgens maakten we een wandeling door de Prunje Polder waar we o.a. 6 Lepelaars zagen en in de verte een enorme wolk Goudplevieren (een 2000tal?). Aangekomen bij de bus vertrokken we naar onze eindbestemming, namelijk Brouwersdam.

Elk jaar behoort Brouwersdam tot één van onze stopplaatsen. Een niet te missen locatie tijdens een Zeelandreis! En ook nu was het weer de moeite. Bij de Spuisluis was weer een Grijze Zeehond aanwezig, welke zich mooi liet bewonderen. Verscheidene Roodkeelduikers dobberden op zee en zo ook een IJsduiker, een mogelijke Parelduiker, 2 Roodhalsfuten en er was veel migratie van Zwarte zee-eend boven de zee. In een plasje langs het water was een Zeester achtergebleven, na het terugtrekken van de zee. Vervolgens werden we met de bus naar de noordzijde van Brouwersdam gebracht om zo via het strand terug richting het zuiden te wandelen. Tijdens deze wandeling zagen we o.a. een Zeekoet, Steenlopers, Paarse Strandloper, Rosse Grutto en een Drieteenstrandloper. Aangekomen bij het strandcafé konden we nog wat nuttigen vooraleer we naar huis vertrokken. Dat was al rond 17u00, wegens vervelende uurregeling van de bus.
Ondanks het vroege vertrek naar huis, was het weer een zeer mooie winteruitstap met veel zon en een gezellige natuurpuntbende! Deze dag was 75 vogelsoorten rijk en we kijken al weer uit naar volgend jaar!

Foto's en tekst Pieter Cox

Bonte strandlopersPieterCox
Bonte strandlopers

Bonte strandloperPieterCox
Bonte strandloper

Pieter Cox

Pieter Cox

BrandganzenPieterCox
Brandganzen

PieterCox

Grijze ZeehondPieterCox
Grijze zeehond

SteenloperPieterCox
Steenloper

Paarse strandloperPieterCox
Paarse strandloper

 

 

Herfstuitstap Ardennen - 9 november 2014

Op zondag 9 november 2014 was het weer zover: de jaarlijkse herfstuitstap van Natuurpunt Noord-Limburg! Dit jaar verkenden we Grand-Halleux en Vielsalm. De eerste ‘herfstuitstappers’ werden om 7u00 opgepikt met de bus, rond 7u40 stapten de laatsten op. In totaal waren we met 34 Natuurpunters. Om 8u50 konden we onze benen strekken, we waren namelijk aangekomen in Grand-Halleux en de voormiddagwandeling kon van start gaan. De wandeling werd gegidst door Marc Geuens, die de voorbereiding samen met Olav Thijs deed. Voor de aanvang van de wandeling meldde Marc dat we bessen van Sleedoorn moesten verzamelen, zo kan José tegen komend jaar sleedoornjenever maken. Ik ben ervan overtuigd dat door voorgaande zin de bus volgend jaar snel volzet zal zijn!!

Al snel konden we tijdens de wandeling al enkele vogelsoorten noteren: drie soorten lijsters, Sperwer, Buizerd, Boomkruiper en -klever en de eerste Kruisbekken van de dag. Ook de eerste sleedoornbessen werden geplukt. Na nog geen 2 km vlogen er maar liefst 4 Rode wouwen boven onze hoofden. Ondanks deze goede start werden er die dag, buiten een mogelijk exemplaar ’s middags, geen Rode wouwen meer gezien. Maar niet getreurd, deze 4 konden ze ons al niet meer afpakken! Even later stond de volgende verassing ons op te wachten: een Raaf vloog al roepend over. Al snel merkten we dat de Kruisbekken hier wel heel talrijk aanwezig zijn. De dag was al goed en het was zelfs nog geen middag! We wandelden ondertussen verder in de prachtige loof- en naaldbossen. Hier en daar wat paddenstoelen zoals Grote parasolzwammen, Vliegenzwammen, Geweizwammen en het Kleverig koraalzwammetje. Na een tocht van 8,7 km kwamen we terug in Grand-Halleux uit. Op enkele plaatsen groeide Muurleeuwenbek tegen de muren. De bus stond in het dorpje ons op te wachten. Vanuit Grand-Halleux reden we naar Ennal waar we in een plaatselijk cafeetje onze boterhammen konden opeten en een drankje konden consumeren.

Vanuit het dorpje Ennal vertrok onze namiddagwandeling. Het merendeel van de wandeling zou in open terrein plaatsvinden. Niet slecht, want op internet zagen we dat de Kraanvogels aan het vliegen waren. Eerst wandelden we doorheen een vallei, evenwijdig met een beekje. Prachtig hoe de waterlopen hier nog vrij kunnen meanderen. En net zoals in de voormiddag waren de Kruisbekken ook weer talrijk van de partij. Een gedeelte van de wandeling vond plaats in een bos en toen gebeurde het... roepende Kraanvogels!!! Tussen de takken door zagen we 48 van deze indrukwekkende vogels. Het was al 14u45, maar het ‘kraanvogelgeweld’ begon nu pas! Gelukkig waren we snel uit het bos en zagen vervolgens de ene na de andere groep Kraanvogels. Een machtig zicht, zeker toen we onze grootste groep van een 520tal exemplaren zagen! Onze teller kwam op 2.058 Kraanvogels uit. Benieuwd of we dit record ooit nog gaan verbreken tijdens een herfstuitstap!

Door al het spektakel in de lucht zou ik nog bijna vergeten te vermelden hoe prachtig de streek rond Vielsalm is! Prachtige landschappen in een mooi herfsttintje. Moeilijk te omschrijven maar... gelukkig zijn er nog foto’s om jullie de pracht te laten herbeleven.

Na de namiddagwandeling van 7,5 km sloten we de dag af in het plaatselijk cafeetje in Ennal. Deze dag was goed voor 36 vogelsoorten, al zorgde de massale doortrek van de trompettende Kraanvogels toch het meest voor een onvergetelijke dag!

Pieter Cox

Kleverig koraalzwammetje

Foto's Gerard Jannis

 

PieterCox

PieterCoxGeweizwam

PieterCox

PieterCox

KraanvogelsPieterCoxEerste groep Kraanvogels

PieterCox

PieterCox

KraanvogelsPieterCoxKraanvogels

PieterCox

PieterCox

KraanvogelsPieterCoxKraanvogels

Foto's Pieter Cox