Pieter Cox

Verslaggeving

Overzicht - 2008

Pannenkoekenfeest - 4 februari 2008
Winteruitstap naar Zeeland - 11 februari 2008
Volksfeest - 29 juni 2008
Vlinderuitstap in Dommelvallei - 21 juli 2008
Herfstuitstap Ardennen - 9 november 2008

 

 

 

Pannenkoekenfeest - 4 februari 2008

Pannenkoek1Pannenkoek2

Pannenkoek3

Pannenkoek4

Pannenkoek5

Pannenkoek6

 

 

Winteruitstap naar Zeeland - 11 februari 2008

Zeeland1

Zeeland2

Zeeland3

Zeeland4

Zeeland5

 

 

Volksfeest - 29 juni 2008

Na 50 jaar werking is afdeling Noord-Limburg nog springlevend, ondanks het feit dat de afdelingsgrenzen ondertussen meermaals zijn ingekrompen. Waar ligt de sleutel van dit succes? Typerend voor de afdeling is altijd haar familiaal karakter geweest, met voldoende ruimte voor koffietafels, barbecues, vorrels en vele stukken vlaai. Een ongedwongen sfeer waarin nieuwe leden en deelnemers uit andere afdelingen zich altijd snel thuis voelen.
Daarnaast valt de continuïteit op in alle opgestarte acties. De vrijwilligers zijn geen ééndagsvliegen, maar blijven overtuigd van de goede zaak. "Woorden wekken, voorbeelden strekken" geldt zeker in Noord-Limburg: de stichters en werkpaarden van het eerste uur hebben steeds het voorbeeld gegeven, en zijn hun principes trouw gebleven zolang leeftijd en gezondheid het toelieten.
Sommigen zijn ons intussen ontvallen. Maar naast de goede herinneringen blijft ook de dankbaarheid, voor een afdelingsverhaal dat mede dankzij hun inzet is kunnen uitgroeien tot een succes dat al een halve eeuw duurt.

Tijdens het volksfeest van 9 juni waren er verscheidene activiteiten in en rond het Wateringhuis zoals:

 • Rondleidingen in bezoekerscentrum het Wateringhuis
 • Geleide wandelingen in de Vloeiweiden
 • Jeugdschrijver Marc de Bel kwam zijn Boeboeksverhaal over de Vloeiweiden voorstellen
 • Kinderanimatie, tekenwedstrijd, hooiberrierace,...
 • Domonstratie schapendrijven
 • Geleide bezoeken aan de bijenhal
 • Treinritjes heen en terug: Wateringhuis - Museum "De Kolonie"
 • Muziek, zang, toneel en ander vermaak
 • ...

Volksfeest1

Volksfeest2

Volksfeest3

Volksfeest4

Volksfeest5

Volksfeest6

Volksfeest7

Zie ook volgende link: 50 jaar Natuurpunt volksfeest

 

 

Vlinderuitstap in Dommelvallei - 21 juli 2008

Het weer heeft niet echt meegewerkt, maar er is in de Dommelvallei zoveel te zien. Panoramische uitzichten, insecten, vlinders, libellen, mooie elzenbroekbossen en natuurlijk de blauwgraslanden. Er is natuurlijk nog meer te zien, maar wat zeker vermeld moet worden is het prachtige werk dat er geleverd werd over het herstel van de prachtige kleinschalige landschapselementen.

Waargenomen vlinders:

 • Dagvlinders: Eikepage, Bruin zandoogje, Bont zandoogje, Oranje zandoogje, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Klein geaderd koolwitje, Klein koolwitje, Groot koolwitje, Atalanta.
 • Nachtvlinders: Huismoeder, Donsvlinder.

 

Vlinder1

Vlinder2

Vlinder3

Vlinder4

Vlinder5

Vlinder6

 

 

Herfstuitstap Ardennen - 9 november 2008

Onderweg naar onze bestemming werden de hemelsluizen open gezet, maar wat bleek bij aankomst in Weris stopte het zowaar met regenen en kregen we voor de rest van de dag mooi herstweer. Voormiddag's had Olav voor ons een prachtige wandeling in petto. Nog maar net vertrokken of een Appelvink in de top van een boom, Boomklevers, Geelgorzen, Groenlingen, een vlucht Veldleeuweriken op trek, Koperwieken op meidoorn en twee mannetjes Goudvink vlakbij lieten zich mooi bewonderen. Het prachtige glooiende landschap gaf ons nog meer van dat moois, in één meidoornstruik: Ringmussen, Geelgorzen, Keep, Vinken, Groenlingen, Pimpel-, en Koolmezen. Buizerd, Sperwer en Torenvalk trokken over onze hoofden. Een Klapekster in de top van een struik, de vogel was duidelijk op jacht want even later hing ze al biddend boven de weide om daarna op de grond te ploffen om waarschijnlijk een kever buit gemaakt te hebben. Ook een Vos sprong zo maar voor onze voeten op, werd dan door een Kraai lastig gevallen om dan te verdwijnen in het struikgewas. Als toetje scheerde een prachtige man Blauwe Kiekendief over ons en liet zich langs alle kanten bewonderen.
Bij een lekkere tas soep of heerlijke trappist werd de lunch gebruikt om daarna onze uitstap in een geheel ander biotoop verder te zetten. In de namiddag waren de vogels niet meer zo actief, maar er was zoveel te zien, paddestoelen of de meanderende Ourthe, niemand zal zich deze dag beklagen en moe maar voldaan zochten we rond 17h de bus op.
Bedankt Olav en tot volgend jaar!

Ardennen1

Ardennen2

Ardennen3

Ardennen4

Ardennen5

Ardennen6