Pieter Cox

Kalender

*Bij vermelding van een overschrijving voor deelname kan het desbetreffende bedrag gestort worden op rekeningnummer: BE22 9733 6411 0247 (NP Lommel)

Druk HIER om een afdrukbaar bestand te downloaden.

Activiteitenkalender

Check steeds onze website voor de laatste stand betreft onze groepsactiviteiten.
http://www.natuurpuntlommel.be/ 
https://www.facebook.com/Natuurpunt-Lommel


Zondag 8 januari 2023 :  Wandeling en Nieuwjaarsreceptie


Vanaf 14 uur aan “Het wateringHUIS”.
We willen, na een corona onderbreking, onze jaarlijkse traditie weer opstarten om onze wensen weer met mekaar uit te wisselen, een korte wandeling maken en dan klinken op het nieuwe jaar. Met een drankje in de hand kunnen we keuvelen over het voorbije jaar en plannen smeden voor het nieuwe jaar. Maandag 9 januari 2023 : Workshop Dieren en dierensporen

ism met Isis VZW

Kinderen zijn enorm gefascineerd door dieren en dierensporen.

Daarom organiseren we met Joeri Cortens van Natuuracademie een workshop 'sporen zoeken' in de prachtige bossen van domein De Bever in Achel.


Tijdens onze educatieve activiteiten staat natuurbeleving centraal, om tot verwondering en bewondering voor de natuur te komen. Vondsten van kinderen (een dode muis, een drol, knaagsporen, pootafdrukken,...) geven aan de Isis-begeleiders een boeiend opstapje naar dieren, voedselketens, biotopen...

Zoek je een nieuwe hobby in de natuur?
Wil je meer betekenen voor natuur?
Wil je via speelse natuureducatie kinderen enthousiast maken voor bos, heide, waterdiertjes, bestuiving, zwammen... ?
Wij bieden jou een hobby waar je gezond buiten actief bent, veel bijleert over natuurthema's én een zinvolle bijdrage levert aan natuuronderwijs. Deze workshop staat vrijblijvend open voor iedereen die interesse heeft om bij ons vrijwilliger te worden voor natuureducatie. Kom kennis maken met onze gezellige club vrijwilligers, je maakt hier vast en zeker nieuwe vrienden.

Wanneer? Maandag 9 januari: 10 uur - 12 uur 30.

Waar? Parking tegenover horeca zaak De Bever, Beverbekerdijk 50, Achel. 

Inschrijven : Stuur zo snel mogelijk je naam, adres en telefoonnr. naar info@werkgroepisis.be. Vermeld 'sporen zoeken'.

Prijs? Gratis.

We kijken er naar uit jullie te ontmoeten.
Werkgroep Isis vzw

P.S.: Volg onze activiteiten op : https://www.facebook.com/werkgroepisis/


Zaterdag 21 januari 2023 :  32e LIKONA-contactdag

9h00 UHasselt – Campus Diepenbeek


Het Provinciaal Natuurcentrum en de LIKONA-werkgroepen stellen de resultaten van hun recent natuuronderzoek voor.
Het belooft alvast een fijn weerzien te worden voor vrijwillige en professionele natuuronderzoekers van binnen en buiten de provinciegrenzen. 


Betreft het programma lichten we al graag een klein tipje van de sluier. Verwacht je o.a. aan lezingen over holle wegen, de Limburgse prioritaire soorten, de invloed van de droogte op onze amfibieën en nog veel meer!

Programma en verdere inlichtingen vindt op :  http://www.provinciaalnatuurcentrum.be/Limburg/Natuuronderzoek/Nieuwsberichten/Save-the-date-LIKONA-contactdag-21-januari-2023.htmlZaterdag 28 & zondag 29 januari 2023 : Het Grote Vogelweekend


Meer info https://www.natuurpunt.be/het-grote-vogelweekend
Zondag 12 februari 2023 : Jaarlijkse winterreis naar ZEELAND.Onze jaarlijkse winterse uitstappen naar de Nederlandse provincie Zeeland zijn traditioneel steeds geslaagde vogelexcursies. Deze winter verkennen we Beveland, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee.

Net als vorig jaar gaan we nu ook met eigen vervoer gaan, carpoolen.
We verzamelen aan het WateringHuis om 6h30 om dan de auto's te verdelen en gezamenlijk naar Zeeland te rijden.

 
We maken zeker enkele wandelingen om te benen te strekken en kunnen dan ook minder toegankelijke plaatsen bezoeken. We hopen  vele soorten eenden, zwanen, steltlopers, roofvogels en diverse soorten ganzen te kunnen observeren.
Op de Brouwersdam tussen Schouwen en Goeree wordt het volop vogels observeren (Drieteen-, Paarse Strandloper, Steenloper, Aalscholver, Brilduiker, Zwarte Zee-eend, Grote Zee-eend, Roodkeelduiker, Eidereend, zaagbekken...).zowel links aan de Noordzeezijde als rechts van ons landinwaarts op het uitgestrekte binnenwater van de Grevelingen. 
Onze picknick spelen we binnen (degenen die een warme tas koffie of soep willen) in restaurant de Heerenkeet aan de Prunjepolder.  Het programma kan flexibel aangepast worden naargelang van de weersomstandigheden.

Leiding
: Rik Theuws en Luc Winters.

Onkosten:
Gezien de brandstof ook niet gratis willen de chauffeur tegemoet komen in de kosten.  We vragen 15 euro per persoon.
Er wordt betaald 's morgens bij vertrek.

Niet vergeten: Verrekijker, eventueel telescoop, stevige wandelschoenen en grote knapzak.
Lichte regenkleding in de rugzak (voor de strandwandeling) kan altijd van pas komen.

Graag een mailtje voor 5 februari naar natuurpuntlommel@gmail.com en dit om ons een beetje te kunnen organiseren.Zaterdag 25 februari 2023 : Beheerswerken in de Balimheide te Lommel.


Samenkomst : 
2e rotonde (rechterkant) na het viaduct over spoorweg in de Gen. Mercatorstraat.


Bedoeling is om er vliegdennen te verwijderen om zo het heidelandschap open te houden.Zondag 5 maart 2023 : Geleide natuurwandeling te Lommel-Kolonie 

 

Thema : “Witteren in De Vloeiweiden”


Leiding: Noord-Limburgse Natuurgidsen.
Samenkomst: om 14 uur aan “Het wateringHUIS” .

In het midden van de 19e eeuw werd met man en macht gewerkt om Kempische heidegronden vruchtbaar te maken door bevloeiing. Vrijwilligers van Natuurpunt  houden deze oude techniek in ere door nog elk voorjaar te bevloeien. Het "witteren", een uniek gebeuren.
 
Het traject laat toe om het zelfstandig in te korten. Niet toegankelijk voor kinderwagens.
Zaterdag 25 maart 2023 :  Beheerswerken in en rondom het wateringHuis.

 
Eenmaal per kwartaal willen we “Het wateringHUIS” binnen, maar ook  buiten (de onmiddellijke omgeving) een poets- en onderhoudsbeurt te geven.

Iedereen is welkom.

Een paar extra helpende handen zijn altijd welkom voor deze lenteschoonmaak.