Pieter Cox

Kalender

*Bij vermelding van een overschrijving voor deelname kan het desbetreffende bedrag gestort worden op rekeningnummer: BE22 9733 6411 0247 (NP Lommel)

Druk HIER om een afdrukbaar bestand te downloaden.

ActiviteitenkalenderDe COVID-19 pandemie is nog niet voorbij maar we kunnen weer op stap in de natuur. Uiteraard houden we ons aan de op dat moment geldende regels en hopen  we dat de evolutie de goede richting blijft uitgaan en we weer met z'n allen kunnen  blijven genieten.

Check steeds onze website voor de laatste stand betreft onze groepsactiviteiten. http://www.natuurpuntlommel.be/Zondag 4 juli 2021

Geleide natuurwandeling “Maaien met de zeis” te Lommel-Kolonie 


Leiding: Noord-Limburgse Natuurgidsen.
Samenkomst: om 14 uur aan “Het wateringHUIS”.

Na een korte introductie zullen we het "zeisen" onder de loep nemen. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om het eens zelf te proberen en enkele baantjes te maaien. Voor de geïnteresseerden is er ook nog een mogelijkheid om onder leiding van onze deskundige gids, een korte wandeling doorheen het gebied te maken.


Zaterdag 24 juli 2021

Lentevuurspin zoeken op de Balimheide


Samenkomst: 9h Kristalpark, Parking aan de eerste rotonde na de spoorwegbrug.

De lentevuurspin is zeldzaam en met uitsterven bedreigd, met slechts een tiental verspreide populaties in NW-Europa. Sedert 2009 weer in België gezien en alleen maar in Lommel en dit sedert 1896. Om de populatie te beschermen, kocht Natuurpunt in 2017 bijna 50 hectare van het geplande industriegebied. Buiten dit terrein zijn er momenteel nog enkele exemplaren bedreigd door de opkomende industrie. Deze willen we gaan opsporen en proberen te verplaatsen naar een veiliger en duurzamere locatie.
Einde is voorzien rond de middag.


Zaterdag 31 juli 2021

Beheerswerken in en rond het WateringsHUIS


Opzet is om eenmaal per kwartaal “Het wateringHUIS” binnen, maar ook  buiten (de onmiddellijke omgeving) een poets- en onderhoudsbeurt te geven. Ook nu blijven we dit doen in een 'corona' veilige omgeving.

Iedereen is welkom.

Samenkomst: aan het “Het wateringHUIS” van 9 uur tot 12 uur.


Zaterdag 7 augustus 2021

Lentevuurspin zoeken op de Balimheide


Zie ook zaterdag 24 juli 2021

Samenkomst : 9h Kristalpark, Parking aan de eerste rotonde na de spoorwegbrug.


Vogeltrekwaarnemingen en tellingen in de 'Veewei'

Zondag 15 augustus 2021 (aanvangsuur 6h00)
Zondag 22 augustus 2021 (aanvangsuur 6h10)
Zondag 29 augustus 2021 (aanvangsuur 6h20)
Zondag 5 september 2021 (aanvangsuur 6h30)
Zondag 12 september 2021 (aanvangsuur 6h40)
Zondag 19 september 2021 (aanvangsuur 6h50)
Zondag 26 september 2021 (aanvangsuur 7h00)

 
Leiding: Albert Geuens
Locatie: op ons reservaat in de Veewei.
Aanvangsuur: ongeveer 1/2 uur voor zonsopgang, men kan steeds later aansluiten.

Ook dit jaar zullen Bèr en co de vogeltrek weer volgen.  Ze zullen wekelijks op de vertrouwde standplaats weer hun netten plaatsen en de horizon afturen naar onze trekkers. Regelmatig worden ze dan verrast door niet-alledaagse soorten.

Bij regenweer gelieve eerst contact op te nemen of de telling doorgaat.
Bèr 011/73.27.44
Op de Maatheide/Kristallijn te Lommel wordt ook aan trektelling gedaan, maar dan wel ALLE DAGEN. Men start op 15 augustus.    Contact : Michel Emmers (tel.: 011/54.28.70).
Zondag 12 september 2021 (Open monumenten dag)

Wandelen met schapen doorheen de Vloeiweiden.


Leiding: Noord-Limburgse Natuurgidsen samen met onze herder.
Samenkomst: om 14 uur aan “Het wateringHUIS”.

De Vloeiweiden als natuurmonument en in running voor een mogelijke erkenning op de lijst van immaterieel UNESCO-erfgoed. Dat is voor ons de kans om eens iets speciaals te doen. We gaan eens samen met onze herder op stap met zijn schapen doorheen dit uniek gebied.Zaterdag 25 september 2021

Beheerswerken in en rond het WateringsHUIS


Opzet is om eenmaal per kwartaal “Het wateringHUIS” binnen, maar ook  buiten (de onmiddellijke omgeving) een poets- en onderhoudsbeurt te geven. Ook nu blijven we dit doen in een 'corona' veilige omgeving.

Iedereen is welkom.

Samenkomst: aan het “Het wateringHUIS” van 9 uur tot 12 uur.


Zondag 26 september 2021

Bezoek aan de Maat te Mol.


Leiding : Jef Sas
Samenkomst en vertrek : 8h30 "wateringHUIS"

Dit uniek gebied heeft een gehele metamorfose ondergaan.  De terreinen met haar bevloeiingssystemen werden hersteld.  Men verwacht binnenkort weer te kunnen bevloeien.
We wandelen met de alom gekende conservator Jef doorheen het gebied en komen veel te weten van dit enig biotoop met z'n diversiteit aan soorten flora en fauna.
Waterdicht schoeisel kan nuttig zijn.