Vrijdag 3 juni 2011
De routeplanner gaf 8 uur aan, Luc stelde voor om toch een half uurtje speling te nemen en Bèr moest zijn traktatie nog ophalen! Het was dus nog maar 7 uur toen ik al op de startknop moest duwen. Desalniettemin waren we niet de eersten op de afspraakplaats. Tijd te over dus voor een tasje koffie want op de eigenlijke gidsen was het nog laaaang wachten.
Uiteindelijk dan toch met de hele karavaan op pad. Het ging eigenlijk nog bijzonder vlot en in geen tijd zaten we niet alleen aan onze boterhammen te knabbelen, maar was er ook vlaai en pralines.
Je kan je een slechtere start voorstellen. De eerste wandeling ging naar het buitenland en er moest al flink worden geklommen.
Drie generaties Renckens gaven les in geschiedenis en demonstreerden hoe de Fransen hier in 1940 zaten te wachten op de Duitsers terwijl die boven hun kop vlogen.
Na een frisse pint op het enige caféterras van het
meest zuidelijke Belgische dorp ging het richting Ethe waar ons een lekkere maaltijd, een goed gevulde bar en een zacht bed wachtte.
Jan LEROY
Zaterdag 4 juni 2011 Buzenol.
Na een rustige nacht (voor sommigen) en een lekker ontbijt werd er de traditionele groepsfoto gemaakt.
Met 40 + Gerard vertrokken wij door het bos van Acquêt (een eikenbeukenbos) naar een steen- en zandgroeve. Marc wist dat het een gloeiendhete dag zou worden en had daarom deze boswandeling voorbereid. Sander, onze jongste deelnemer, had al snel een Alpenwatersalamander (foto) beet en Jef , de oudste deelnemer wist een reuzenhoutwesp te verschalken (in de vlucht nog wel) en Hans wou hem op de foto.
Nadat we uit het bos en in de open vlakte van de steengroeve waren aangekomen, kwamen we erachter dat het ondertussen heel warm geworden was, met alle gevolgen vandien. Dorst. Gelukkig gaf de rivier die we volgden de nodige afkoeling en afleiding met de vele parelmoervlinders en bosbeekjuffers.
We picknickten bij een historische site namelijk de ruïne des Halles des Forges, waar Marc plots koele frisdrank en bier uit de auto haalde.
Even wat geschiedenis. "Van 1507 tot 1860 was op deze plek (Montauban sous Buzenol) een ijzersmeedmolen op waterkracht actief. Sinds 1994 werkt de vereniging Archetal vzw in samenwerking met de Service des Fouilles de la Direction provinciale du Ministère de la Région wallonne aan het behoud van deze site en wordt er archeologisch onderzoek verricht. Naast het bewaarde dienstgebouw uit 1839 en de overblijfselen van de hallen, konden de verdwenen hoogovens opgespoord worden. Ook werd gevonden welke waterbouwkundige werken werden uitgevoerd om de smeedsmolen te doen draaien.
Thans is het molengebouw als tentoonstellingsruimte ingericht, die in de zomer dagelijks (behalve op donderdag) te bezoeken is."
Na de middag zetten wij onze tocht verder langs de beek.
Heel vermoeiend was de tocht van 15 km niet... maar we worden al wat ouder en als je de kat bij het spek zet dan... zit iedereen op een boomstam.
Rond 16u30 waren we terug bij het Centre d'études et d'initiation aux scienes naturelles de Buzenol, ons
verblijf. Dus rusten, behalve de voorzitters, die bleven planten bestuderen en konden IJle zegge, Hokjespeul,
Schaafstro en vele andere planten determineren.
Na het heerlijke avondmaal, bedankte Albert het keukenpersoneel voor lekker eten en de vriendelijke bediening
Luc WINTERS
Zondag 5 juni
Voor dag en dauw opgestaan om een schets te maken van het oude station van Buzenol. Vergane glorie die
nu enkel nog fietsers ziet voorbijkomen. Kamers ontruimen, ontbijt, lunchpakket samenstellen
en terug op weg naar Torgny. De auto's werden aan het toezicht van de kluizenaar overgelaten en via het nabije natuurreservaat trokken we terug naar het buitenland.
Onderweg ontdekten we hoe Luc zo'n scherpe vlinderfoto's maakt. Hij laat de arme beestjes eerst door een
Quad platrijden! De picknick genoten we tussen de orchideeën maar je moest wel een beetje verbeelding hebben. Het uitzicht was er wel magnifiek. We waren er ook in goed gezelschap.
En zo'n prachtig weekend kan je moeilijk afsluiten zonder een goeie pint op een zonnig terras. Alhoewel dat mooie liedje ook niet lang duurde.
Jan LEROY