Pieter Cox

Heuvelse Heide

Conservators

André Geypen

JanLeroy

Michel Emmers

IneReynders

 

 

Beschrijving

Van de vroegere Kempische Heide zijn er verspreid over Lommel vier restanten overgebleven die als natuurgebied beheerd worden om zo de heide zoals deze voeger was te behouden. De fauna en flora van deze heide met hun omgeving zijn voldoende boeiend en interessant om hier enkele uurtjes te vertoeven en zo te proeven van een oude cultuur. Deze heidegebieden werden in vroegere tijden gemeenschappelijk gebruikt om de koeien en schapen te laten grazen. De heide werd geplagd om dan als strooisel te gebruiken in de potstallen. Later was er meer stro voorhanden en het kunstmest kwam in gebruik, zodat heide als strooisel van de potstal kwam te vervallen. Ook omdat plaggen een zeer manintensief werk was, heeft men de heide ontgonnen voor landbouwgebied en aangeplant met grove den als gebruik voor stutten in de koolmijn.

 

Situering van de heidegebieden

Blekerheide (2) en Riebos (3) liggen noordelijk tegen Nederland, Heuvelse Heide (1) is oostelijk georiënteerd en Kattenbosserheide (4) ligt zuidelijk in Lommel.

 

Heuvelse Heide (1)

Dit heidegebied is gelegen vlakbij de gehuchten Heuvel en Kolonie, in het noorden en oosten grenst de heide aan een bosgebied van grove den, zuidelijk aan een smalle strook grove den die dan weer aan het Maas-Schelde kanaal aansluit. De westelijke grens is de Grote Fossé, dit is de spijssloot die voor het bevloeingswater zorgt van de Vloeiweiden. Deze heide is niet groot en bestaat alleen uit struikheide, maar is een prachtig stukje natuur om even tot rust te komen en te dromen van de heksen die over de Heuvelse Heide dwalen.

Om de Heuvelse Heide te bezoeken kan men best de wagen parkeren aan de Lommelse haven, van hier kan men langs een aarden weg parallel met het kanaal het gebied bereiken. Men kan ook via de westkant het gebied bereiken maar hier is geen parking voorzien en moet men opletten dat men de wagen voor het fietspad laat staan zodat men geen bekeuring oploopt.

 

Waar mag ik wandelen?

Wandelen doen we op de voorziene paden zodat we de soms zeldzame planten niet vertrappelen, honden aan de lijn en we laten geen zwerfvuil achter zodat onze heidegebieden voor iedereen een plaats van natuurlijke rust kan zijn.

 

Waarnemingen in dit reservaat: