Pieter Cox

Verslaggeving

Overzicht - 2015

Vierdaagse naar de Dummersee - 25 t.e.m. 28 september 2015
Driedaagse naar de Vulkaan-Eifel - 15 t.e.m. 17 mei 2015
Winteruitstap naar Zeeland - 8 februari 2015

 

 

 

Vierdaagse naar de Dummersee - 25 t.e.m. 28 september 2015

Van vrijdag 25 september tot en met maandag 28 september 2015

Via een life project werden in het grote veenweidegebied rond het Dümmermeer een gebied van 2500 ha aangekocht. Het land werd gedeeltelijk heringericht, een aantal wegen verdwenen om de vogels bij het broeden meer rust te gunnen en de regelbare stuwen maakten het mogelijk om percelen precies nat genoeg te houden. De omringende boeren kregen elk een deel van het grasland als pachtgrond aangeboden. Ze worden geacht een of twee keer te maaien of runderen of schapen te laten grazen. De beheerders hielden voortdurend de broedvogels in de gaten en konden de percelen natter of droger maken. Resultaat: een enorme groei van de populatie Grutto’s(meer dan 100 koppels).
Met een groep van 21 deelnemers logeerden wij in de Jeugdherberg van Damme.

Vrijdag 25 september 2015.
Hele dag mooi weer en zon. Onze eerste wandeling ging door in het bosgebied vlakbij de jeugdherberg (Dammer Berge). We wandelden naar een uitkijktoren waar we een mooi zicht hadden op de omgeving. Het bos was een paradijs voor de paddenstoelliefhebbers,vooral de diverse geweizwammen vielen op.
Matkopmees, Glanskop, Zwarte Specht, Boomklevers, 2 late Gierzwaluwen waren de meest opvallende vogels.
Via de Bergsee kwamen we terug aan in de jeugdherberg, waar we lekker konden eten en drinken (bier en Porto).

Zaterdag 26 september 2015.
Mooi weer, zon en oostenwind. Vandaag gingen we de hoogveen gebieden (Moor) bezoeken. Op één plaats werd er nog industrieel turf gewonnen en de andere gebieden werden omgevormd tot natuurgebied door “vernatting” en “ontberken”. In de voormiddag met de auto naar de Rehdener Geestmoor (1370 ha). Eerste stop was aan de “ aussichtsturm” aan de zuidkant van de moor, daarna zijn we vogels gaan waarnemen langs de weg in het midden van de moor. Er was genoeg te zien: Torenvalk, Boomvalk, Blauwe en Bruine Kiekendief, Putters, Kneu, Buizerden, Sperwer, Graspiepers, Tapuiten en onze eerste Kraanvogels(voor hen moest het trekseizoen nog beginnen). De waarneming van de dag was een juveniele Zeearend.
Het infocentrum Moor Welten was een mooie locatie voor onze lunchpauze.
Na de middag was het Neustadter Moor (1591 ha) aan de beurt. Ook hier was het pret voor de vogelaars :Grauwe Klauwier (een late en de enigste van het weekend), Zwarte Roodstaart, Paapje, Roodborsttapuit, Klapekster, Kraanvogels (52 in 7 groepen), Boomvalk, Buizerden (waaronder een bel van 23 ex.) , Goudvink, Kramsvogels, Matkop, Glanskop. Ook voor de plantenliefhebers was er iets speciaals te zien. Op 1 vierkante meter stonden er 4 heidesoorten, Lavendelheide, Dopheide, Struikheide en Kraaiheide. Ook stonder er overal Grooooote Parasolzwammen.

s’ Nachts (toen we de verdwenen Porto aan het zoeken waren) riep er nog een Steenuil bij de jeugdherberg.

Zondag 27 september 2015.
Vandaag splitste de groep zich op. De fotografen en vogelaars gingen terug naar de goede kijkplaats van zaterdag, degenen die wilden bewegen gingen fietsen rondom de Dummersee. Ivo kon de electrische fiets van Ivo gebruiken en Mark de fiets van Rik zodat Marc nog maar twee fietsen moesten huren in “der Piratenkeller”. Nog even de bandendruk testen en toen volgden we met 6 gangmaker Marc: Ivo en Mark Schouteden, Ursula, Nancy, Zee en Wouter. De tocht ging vanaf Olgahafen langs de westelijke oever van de Dümmer tot aan de brug over de Hunte. Ivo kon de electrische fiets goed gebruiken voor zijn filmen. Hij kon zonder zich te vermoeien voorop fietsen, de groep filmen en nadien terug inhalen. Onderweg riep een waterral en lieten enkele grote zilverreigers zich zijn. Bij de brug hielden we even halt om de omgeving te bewonderen, foto's te nemen of te fimen. In een weiland met veel distels in zaad foerageerde een grote groep distelvinken.

We fietsten nu door het Ochsenmoor, een laagveengebied dat door de lokale natuurvereniging terug wordt vernat ten gunste van de weidevogels. Doortrekkende watersnippen waren nog aanwezig, tussen vele honderden grauwe ganzen die op de natte graslanden graasden.
De fietstocht ging verder langs de Hunte en zijriviertje Elze tot in Hunteburg, het zuidelijkste punt. Op een akker speurden 4 reigers, 1 blauwe en 3 witte, naar muizen, mollen of ander klein eetbaar gedierte. In de lucht buizerden en zwaluwen op trek. Vanaf Hunteburg ging de toch langs veldwegen en een grotere weg richting het noordoosten. Daarbij reden we een klein stukje door NordRhein-Westfalen. Terug in Nedersaksen sloegen we af naar het noorden. We fietsten terug tussen de weilanden over een weg in slechte staat van verbrokkelde asfalt en hobbelige klinkers. Onderweg tapuit, roodborsttapuit, torenvalk, buizerd, grote zilverreiger een fazant in een struikje, graspiepers, zwaluwen en nog verschillende andere vogels. Aan het einde van het pad was het nog een kort stukje tot het Schäferhof Café waar we lunchten. Vlakbij zagen de achterblijvers bij een vijvertje eventjes mooi de ijsvogel op een stengel lisdodde. Aan het vijvertje stond een kardinaalsmuts met zijn typische rozerode besjes.
Na de lunch reden we oostwaarts tot aan het ornithologisch centrum en de natuurtuin waar we ruim de tijd namen om alles te bekijken. Marc vond appeltjes voor de dorst. Na deze stop fietsen we terug naar de Dümmersee. De zuidoever was onverhard en dus hobbelig. De oostoever was verhard en beter berijdbaar, maar door de vele wandelaars toch trager. Op een van de vele zeilbootjes leek een valk te zitten. Bij nader inzien bleek dit een fake-exemplaar, mogelijk om meeuwen op afstand te houden? Aangekomen in Embruch bezochten we het Dümmermuseum. Hier niet alleen informatie over vogels en waterdieren maar ook de geschiedenis en de vissen van de Dümmer. Vanaf het museum was het nog een half uurtje richting Olgahafen waar we Ivo aantroffen op de bank. Er was nog tijd voor een Weisbier of een Ijsbeker op het terras van de Piratenkeller.
De rest is met auto’ s naar de Moren gereden.In de voormiddag gingen we terug naar de Rehdener Moor (de “Kraanvogelmoor”) om weer enkele mooie vogelwaarnemingen te doen o.a.Goudhaantjes, Grauwe Ganzen, wederom veel Kneu’s, Tapuit, Kraanvogels ( 60 in 7 groepen), juveniele Zeearend (maar ander ex. dan van 26-9), 10 Toendrarietganzen, Putters, Watersnip, 28 Pijlstaarteenden, Rode Wouw, 2 Raven, groepjes Aalscholvers. Zowel 26 als 27 september was er een grote trek van Boerenzwaluwen. Het Oppenweher Moor(720 ha) was ons namiddagwandeling. Een Rode Wouw, een Klapekster en 180 kraanvogels waren de bijzonderste waarnemingen. Bij het eindpunt van de wandeling konden we de enorme machines voor het beheer van de Moor bewonderen(tractors, short-tracks, hakselaars, pistenBuly etc.).

In het midden van de nacht waren enkele moedige fotografen opgestaan om de bloedrode supermaan te fotograferen, maar de bewolking gooide wel wat roet in het eten.

Maandag 28 september 2015.
Wederom hele dag mooi weer.
In de voormiddag maakte we een wandeling van ongeveer 8 km. Vanaf Olgahafen (Dummerlohausen) naar het Naturschutzstation aan de Ochsenmoor (1029 ha).
Blauwe en Bruine Kiekendief, Watersnippen, Grote Zilverreigers, Rietgors, Reeën, Kleine Bonte Specht, Putters, Glanskop, Matkop, Kramsvogels (30 in 2 groepen). Grote aantallen Grauwe Ganzen met daartussen enkele Rietganzen, Canadese Ganzen en Kolganzen. We aten ons lunchpaket in de natuurtuin van het Naturschutzstation, waar ook een permanente tentoonstelling te bezichtigen is. In de namiddag wandelden we door de Ochsenmoor, ten zuiden van de Dummersee. In Olgahafen werd het geslaagde weekend afgesloten met koffie en gebak. In totaal werden 89 soorten vogels waargenomen en 49 soorten paddenstoelen gedertermineerd.

Met dank aan Mark voor de uitstekende voorbereiding en begeleiding.

 

 

Driedaagse naar de Vulkaan-Eifel - 15 t.e.m. 17 mei 2015

Hieronder bevinden zich de dagverslagen van de uitstap naar de Vulkaan-Eifel te Gerolstein.

  • Verslag van vrijdag (Opgesteld door Ann Geypen): Klik HIER
  • Verslag van zaterdag (Opgesteld door Janne van Seggelen): Klik HIER
  • Verlsag van zondag (Opgesteld door Toon Jansen): Klik HIER

FotoAnnGeypen

Foto Ann GeypenDe drie generaties...

 

 

Winteruitstap naar Zeeland - 8 februari 2015

Op 8 februari 2015 vond de jaarlijkse winteruitstap naar de Nederlandse provincie Zeeland plaats. Deze traditionele busuitstap is elk jaar een geslaagde vogelexcursie en ook dit jaar was dit weer een feit. Natuurpunt had dit jaar wel een kleine aanpassing doorgevoerd, namelijk slechts twee opstapplaatsen: Eén in Overpelt en één in Lommel. Dit gaf ons het voordeel dat we ’s avonds langer in Zeeland konden blijven, omdat we hierdoor minder rekening moesten houden met de rijtijden van de buschauffeur.

Om 6u30 werden de eerste ‘Zeelandreizigers’ opgehaald in Overpelt. Na de stop in Lommel waren we in totaal met 28 natuurliefhebbers. Om 8u30 kwamen we aan bij het Veerse Meer waar we voor het eerst onze benen konden strekken. Ook de telescopen werden bovengehaald, want op het Veerse Meer waren weer veel steltlopers aanwezig. Het meest spectaculaire was de groep van een duizendtal Bonte strandlopers die soms opvloog en vervolgens een prachtige witte wolk vormde. Verder sloten een honderdtal Zilverplevieren en wat Rosse grutto’s zich aan bij deze groep. Op het water zaten nog 10 Kluten te dobberen. Toen we verder wandelden zagen we een vis spartelen op het fietspad. Het was een Schol die waarschijnlijk uit de bek van een meeuw geglipt was. Maar snel terug in het water gezet!

Aangekomen aan ‘De Meerkoet’ vertrokken we naar de Schelphoek met een tussenstop (vanuit de bus) bij de Prunjepolder. In de Prunjepolder (Prunje Noord) zagen we o.a. een groepje Goudplevieren, enkele Lepelaars en Kleine zilverreigers en een vijftal Kemphanen. Vanaf de Schelphoek liepen we via Prunje Zuid te voet richting ‘De Heerenkeet’. Een stevige en frisse wind blies ons recht in het gezicht. Toch bleven we actief vogels kijken. Nieuwe soorten die we konden toevoegen aan ons lijstje waren o.a. Zwarte ruiter en Nonnetje.

Na een heerlijke tas soep en andere consumpties in ‘De Heerenkeet’ vertrokken we naar Brouwersdam. Zoals elk jaar is het daar steeds volop feest voor de vogelspotters! Tientallen Eidereenden, Middelste zaagbekken en Kuifduikers waren aanwezig. Ook Paarse strandlopers, IJseenden, Drieteenstrandlopers en een Kanoet konden we op ons lijstje aanvinken. Zeehonden spotten aan Brouwersdam is ook niet zo’n kunst, we zagen namelijk 4 Grijze zeehonden. Ter hoogte van het haventjes van Brouwersdam was de voorgaande dagen (en zo ook de dag zelf) een Zwarte zeekoet aanwezig. Een zeldzame vogel welke we helaas niet gevonden kregen, grote kans dat hij verder op zee opgeschoven was. Tijdens een zoektocht later op de dag kwam hij nog niet opdagen en hielden wij het ook voor bekeken.

De voorlaatste stopplaats vond plaats bij Stellendam. Op de zandplaten waren duizenden steltlopers aanwezig. Ongelofelijk hoeveel er bij elkaar zaten! Maar determineren lukte niet, zelfs niet met telescoop. Ze zaten gewoonweg veel te ver. Enkel de ‘voorste’ vogels konden we op naam brengen. Zo zagen we dat de steltlopers hoofdzakelijk uit Bonte strandlopers, Zilverplevier en Rosse grutto (waarvan al eentje in zomerkleed) moesten bestaan. Ook een vijftal Kluten waren aanwezig. Een mooi groepje van 64 Rosse grutto’s vloog over. Tenslotte gingen we naar de Scheelhoek. Een locatie waar heel veel riet aanwezig is en waar we al snel Blauwe en Bruine kiekendief konden waarnemen. Ook Slechtvalk, Buizerd en Torenvalk waren van de partij, waardoor we op korte tijd dus heel wat roofvogels konden noteren. Verder zagen we enkele Reeën, Grote zilverreigers en vele Brandganzen. Het begon ondertussen stilaan te schemeren, maar zijn met de bus toch nog snel bij Brouwersdam gestopt. Zoals eerder vermeld konden we ook nu de Zwarte zeekoet niet vinden, maar een Roodhalsfuut konden we nog wel turven. Voor aanvang van de lange trip naar huis, gingen we nog even bijtanken bij strandpaviljoen ‘Perry’s’ aan de zuidzijde van Brouwersdam.

Het weer zat deze dag zeer goed mee: bewolkt maar droog en met af en toe een zonnetje. De vogellijst strandde op 74 soorten, wat helemaal niet slecht is. We kijken al weer uit naar de volgende uitstap!!

Pieter Cox


Vogels kijken op Brouwersdam

Foto Gerard Jannis

 

Pieter Cox
Ochtendzon vanop de Zeelandbrug

Bonte strandlopers Pieter Cox
Bonte strandlopers bij Veerse Meer

Schol Pieter Cox
Schol bij Veerse Meer

Lepelaar Pieter Cox
Lepelaar bij Prunje Zuid

Prunjepolder Pieter Cox
Prunje Zuid

Torenvalk Pieter Cox
Torenvalk bij Prunje Zuid

Middelste zaagbek Pieter Cox
Middelste zaagbek bij Brouwersdam

Grijze zeehond Pieter Cox
Grijze zeehond en Zilvermeeuw bij Brouwersdam

IJseend Pieter Cox
IJseendjes bij Brouwersdam

Brouwersdam Pieter Cox
Brouwersdam

Brouwersdam Pieter Cox
Brouwersdam

Brandgans Pieter Cox
Brandganzen bij 'De Scheelhoek'

Foto's Pieter Cox