Elk jaar is er veel belangstelling voor de Zeelandreis, dit jaar hadden 48 natuurliefhebbers zich ingeschreven. Bij het vertrek om 6u00 was het lichtjes aan het sneeuwen en ook bij de aankomst in Zeeland waren de weersomstandigheden hetzelfde gebleven. Het was koud, maar de grote aantallen vogels op Oesterdam maakte al veel goed. Leuke waarnemingen waren hier de vele Wulpen, enkele Rosse Grutto’s en Bonte Strandlopers. Na deze eerste stop en wandeling reden we met de bus verder om vervolgens te stoppen bij de Schakerloopolder in Tholen, welke nabij Oesterdam is gelegen. De Schakerloopolder is een nieuw gebied, waar vele kust- en weidevogels tot rust kunnen komen. Hier noteerden we o.a. een Lepelaar, Bontbekplevieren en verschillende eendensoorten.
De volgende halte was het gebied ‘Stinkgat’. Gelukkig hing hier geen hinderlijke geur, maar er kwamen wel blauwe ‘gaten’ in de lucht! Op het eerste zicht leken er alleen maar Kieviten aanwezig te zijn voor de kijkwand, maar een beetje verderop verschenen toch Wintertalingen, Krakeenden en een groep van 49 overvliegende Brandganzen klapte hun landingsgestel uit. Via de Philipsdam reden we richting plan “Tureluur”, waar vele ganzen ons stonden op te wachten. Helaas kwam er weer bewolking opzetten. Traditiegetrouw gingen we ’s middags in ‘De Heerenkeet’ onze maaltijd verorberen, maar wegens verbouwingen was dit restaurant gesloten. Niet zo ver van ‘De Heerenkeet’ vandaan ligt restaurant ‘De Schelphoek’, waar we terecht konden.
Achter het restaurant ‘De Schelphoek’ ligt direct de Oosterschelde, waar een oud schip midden op het water onze aandacht trok. Verder waren er 2 Grote Mantelmeeuwen, 3 Kuifduikers, Middelste Zaagbekken... aanwezig. Met de actieve vogelaars en wandelaars vertrokken we dan richting plan Tureluur. Plan Tureluur zorgt ervoor dat minder waardevolle gebieden voor de natuur omgezet worden naar waardevollere gebieden, hier profiteren vele ganzen, eenden en steltlopers van. Enkele waarnemingen in plan Tureluur: 5 Lepelaars, 2 Kleine Zilverreigers, 70 Pijlstaarten, Bontbekplevieren, heel wat Rotganzen, een Watersnip...
De voorlaatste halte was Brouwersdam, waar alle vogelspotters hun hartje elk jaar opnieuw kunnen ophalen. Verschillende Steenlopers en Zilverplevieren waggelden tussen het volk op Brouwersdam en ook de Zeehonden waren weer van de partij (3 grijze zeehonden en 1 gewone zeehond). Een 13tal Paarse Strandlopers waren er aanwezig en op zee kon men een 15tal Roodkeelduikers waarnemen. Uitgewaaid stapte iedereen op de bus om vervolgens naar de laatste stopplaats te rijden namelijk het Veerse Meer, waar de wandeling eindigde in café ‘De Meerkoet’. Tijdens deze wandeling konden we genieten van meer als 100 Wulpen, Rosse Grutto’s en ook 7 Kluten lieten zich van de mooiste kant bekijken.
Zo goed als de hele dag was het bewolkt geweest en de aantallen vogels vielen soms wat tegen, maar al bij al was het opnieuw een schitterende Zeelandreis! Deze dag leverde ons 62 vogelsoorten op en we konden weer genieten van de geweldige sfeer onder de Natuurpunters!
Tekst en foto's Pieter Cox
Voor deze activiteit werd gekozen om de jeugd samen met hun papa of mama een eigen insectenhotel te laten maken!
Om 7u00 vertrok de bus in Lommel en pikte vervolgens op verschillende andere plaatsen Natuurpunters op. De stemming zat goed en iedereen keek uit naar deze herfstuitstap, welke voor het 12de jaar doorgaat in de Ardennen. Dit jaar was de omgeving van Baraque de Fraiture de bestemming. Onderweg naar de Ardennen kwamen dikke sluiers mist ons tegemoet. Onze jaarlijkse gids, Olav, stelde ons gerust via telefonisch contact, want op de Baraque de Fraiture scheen de zon. Aangekomen bleek het mooie weer opnieuw te zijn omgeslaan, de mist bleek ons vandaag niet goedgezind.
Toen we Olav op de Baraque de Fraiture hadden opgepikt, reden we door naar Bihain waar onze eerste wandeling startte. Eindelijk konden we onze benen strekken en genieten van de mooie omgeving. We waren nog maar half vertrokken of Olav toonde ons al een prachtige beverdam. Ook de eerste vogels werden gemeld, zoals Goudvinken, Sijzen en Barmsijzen. We zetten onze tocht verder richting Plateau des Tailles waar een LIFE-project zich over heeft bekommerd, een prachtig gebied verscholen in de dichte bossen (en vandaag ook in de dichte mist) onder de Hoge Venen. Onderweg werden we nog geconfronteerd met een lap vel van een Everzwijn welke langs het pad lag, jagers in Wallonië hebben zo te zien andere regels en gewoontes dan Vlaamse jagers. Aangekomen in het Plateau des Tailles zagen we prachtige vennetjes en ideale gebieden voor o.a. Klapekster, welke zich helaas niet liet zien. Gerard vond op deze plaats wel een pingoruine, een soort krater welke gevormd is in de ijstijd door een herhaald proces van smelten en bevriezen. De voormiddagwandeling eindigde in de omgeving van de skipiste van de Baraque de Fraiture, waar zeer mooie, oude bossen aanwezig waren. Deze oude bossen in combinatie met de laaghangende mist zorgden voor een prachtig sfeertje. We hadden ondertussen 9,7km achter de rug en werd het tijd om wat te gaan eten en andere mogelijke consumpties te nuttigen, dit deden we in Manhay.
De namiddagwandeling vond, zoals in de voormiddag, plaats in de Plateau des Tailles, maar deze keer in de omgeving van Odeigne. Onze route startte bij een uitkijktoren waar de kids gretig gebruik van maakten. Helaas konden ze vanuit de uitkijktoren niet ver kijken, want de mist nam in de namiddag enkel maar toe. Door deze dichte mist werd er meer aandacht geschonken aan paddenstoelen, welke gelukkig nog zichtbaar waren. Olav toonde ons een plaats waar dagelijks een Klapekster en een Blauwe kiekendief jagen. Onze hoop was miniem, maar gelukkig verscheen een vrouwkleed Blauwe kiekendief uit de mist en verdween even snel als hij was gekomen. Verder toonde Olav ons ook nog 2 nestenkasten voor Ruigpootuil, deze werden door enkele natuurpunters snel gecontroleerd, maar zonder resultaat. Door de jacht op Everzwijn welke op onze route plaatsvond, waren we verplicht om een ommetje te maken, waardoor de teller in de namiddag op 8,7km stond. Aangekomen bij de bus kreeg iedereen een glaasje sleedoornjenever, gemaakt van sleedoornbessen welke tijdens de vorige herfstwandeling waren geplukt.
Ondanks de mist was het zoals elk jaar een geslaagde uitstap, dit natuurlijk door de prachtige groepssfeer en door onze niet te missen gids, Olav! Tijdens de 18,4 afgelegde kilometers werden er 28 vogelsoorten opgemerkt.
Verslag en foto's Pieter Cox