De jaarlijkse winterreis naar de Nederlandse provincie Zeeland ving aan om 6u10, toen de eerste personen op de bus stapte. Iets voor 9u00 konden we de eerste soorten op onze lijst aanduiden. Vanuit de bus werden verschillende Buizerds opgemerkt en ook een mannetje Blauwe kiekendief liet zich mooi bekijken. De eerste stopplaats was bij het Veerse meer, waar we onze eerste flinke wandeling konden maken. Door een prachtige ochtendzon gecombineerd met vele watervogels keek iedereen uit naar deze geweldige dag die pas begonnen was. Vele Brandganzen en verschillende Pijlstaarten, Middelste zaagbekken en Brilduikers werden waargenomen, ook een groepje Kluten was van de partij. De roofvogels die we tijdens deze wandeling konden noteren, bestond uit een Bruine kiekendief en een Slechtvalk. Bij de bus aangekomen konden we vertrekken naar Wissenkerke, waar o.a. de Oesterput gelegen is.
Op de Oesterput en omliggende plassen waren Brilduikers en Nonnetjes aanwezig. Het leek wel een zondagmis, want buiten de Nonnetjes was er ook een biddende Torenvalk aanwezig. Een Kerkuil konden we in Wissenkerke helaas niet vinden. De volgende stopplaats was de Grevelingendam waar we een korte wandeling konden maken naar Restaurant Grevelingen, daar konden we onze lunch verorberen. Tijdens deze korte wandelingen kregen we al snel een (Chileense) Flamingo in de mot, toch vreemd om zo’n zuiderse vogel hier in de winter tegen te komen. Het gaat om een verwilderd exemplaar, waarvan er verschillende in Zeeland aanwezig zijn.
De meesten van onze groep namen plaats aan tafel in het Restaurant Grevelingen, enkele andere kozen om buiten te blijven en de regio te verkennen, zij ontdekten o.a. 2 Oeverpiepers. In de lucht werd er blijkbaar niet gekeken, met een onverwachte, fikse hagelbui als gevolg. Na het eten werd de tocht verder gezet en de volgende halte was Brouwersdam, waar men kon kiezen voor een wandeling ofwel rechtstreeks naar de Spuisluis. De wandeling naar de Spuisluis bleek langer dan verwacht, maar de waarneming van een Kleine burgemeester maakte dit natuurlijk weer goed. Verder vonden ze nog twee dode Alken en een dode Jan-van-Gent. Diegene die rechtstreeks naar de Spuisluis waren gegaan, konden genieten van o.a. Kuifduikers, Toppers, Eiders, Zwarte zee-eenden, Roodkeelduikers, een IJsduiker en een Drieteenmeeuw. De Grijze zeehonden waren dit jaar ook weer van de partij. De tweede fikse hagelbui van de dag besloot ons om naar de volgende stopplaats te rijden.
Deze laatste wandeling vond plaats in de Prunjepolder en eindigde bij De Herenkeet. Tijdens de wandeling werden nog een groot aantal Brandganzen, Rotganzen en Smienten waargenomen. Een groep van honderden Goudplevieren vloog over om zich naar hun slaapplaats te begeven. Een Zwarte ruiter en een Bonte strandloper lieten zich mooi bekijken en zo eindigde stilaan onze uitstap. Het was 16u00 en dat is niet onze gewoonte om op dit uur naar huis te vertrekken, maar door de uurregeling van de bus, was er geen andere mogelijkheid. Buiten dit vroeg vertrekuur, was het een zeer geslaagde dag met mooi weer en met maarliefst 74 waargenomen soorten. Zonder de begeleiding van Rik Theuws en Luc Winters was deze dag nooit zo geslaagd geweest, waarvoor dank!
Foto's en tekst Pieter Cox
Deelnemers aan deze uitstap
Heidekartelblad
Vleugeltjesbloem
Veenbes
Slechts 5 deelnemers waren opgekomen om de bui van 5 minuten, de weinige wind en de zon te trotseren!!
Opening van de vleermuizenkelder te Kattenbos. Deze opening omvatte een officieel gedeelte, een bezoek aan de kelder, educatie, uitleg over vleermuizen en de werking van de vleermuizenwerkgroep. Ook vonden er verscheidene wandelingen in het donker plaats en werden er nachtvlinders gevangen, het voedsel voor de vleermuis.
Om 7u00 vertrok de bus, voor het 13de achtereenvolgende jaar, met een 40-tal enthousiastelingen op herfstuitstap. Deze 13de uitstap had wel enkele aanpassingen ondergaan t.o.v. voorbije jaren. De Ardennen werd ingeruild voor de Voerstreek omwille van de noodzaak aan drank- en eetgelegenheid ’s middags. Niet alleen de locatie werd ingeruild, maar ook de gids. Marc Geuens nam de taak van Olav voor een jaartje over en voerde dit uitstekend uit.
Tijdens de heenrit hadden we mooi, klaar weer, welke bij het naderen van de aankomstplaats overging naar een dikke laag mist. Maar niet getreurd... het was nog maar 8u45, de dag was nog lang en het weer kon nog alle kanten uit. Bij de Provinciale school in ’s Gravenvoeren startte onze wandeling. In de velden toonden de eerste buizerds en torenvalken zich. Sommige bomen hingen vol maretak, wat ons in de mist een bijzonder zicht bezorgde. Bijzonder zicht of niet, vaak was het verstandig om regelmatig naar de grond te kijken, want sommige wandelpaden bestonden hoofdzakelijk uit een vettige substantie! Dit was blijkbaar zeer geliefd bij mountainbikers, zij kwamen vaak modderhappend voorbij gefietst. Ondanks de aanhoudende mist konden we niet klagen van het landschap, de kleuren van de Voerstreek mochten zeker niet onderdoen aan die van de Ardennen. Hierbij gaf de mist vaak een schilderachtig effect. Landschappelijk was het dus prima, enkel de vogels lieten het voorlopig afweten. De voormiddagwandeling, een afwisseling van akkers, weiden en bos, eindigde in het Nederlandse Mheer, waar een middagpauze werd gehouden. Met een boterham en een koffie, trappist of tas soep kwam iedereen weer op kracht.
Bij aanvang van de namiddagwandeling was de mist nog steeds nadrukkelijk aanwezig. We begonnen stilaan te vrezen voor een gelijkaardige dag als vorig jaar, toen hadden we de hele uitstap te kampen met dikke mist. Gelukkig kwam er verandering, want rond kwart voor twee brak opeens de zon door. Het landschap werd nog mooier dan het aanvankelijk al was en steeds meer vogels werden gemeld. Via het kasteel van Altenbroek werd er richting Schophem gewandeld. Enkele stevige hellingen werden beklommen, welke bekleed waren met een stevig bladerdek. Een prachtig landschap kregen we te zien in het valleigebied bij Schophem. Tot onze verbazing kwamen we hier twee Argusvlinders tegen, deze kregen de volle aandacht en zo ook een gratis fotosessie! Via een beekje werd de tocht verder gezet. Twee Glanskoppen stalen iets verderop de show, deze lieten zich mooi bekijken. Met nog steeds stralende zon kwam helaas het einde van de herfstuitstap in zicht.
Na ongeveer 18 km gewandeld te hebben gedurende deze dag, werd nog eventjes een stop in een plaatselijke café gehouden. Exact 40 vogelsoorten werden tijdens deze trip waargenomen, verschillende paddenstoelen werden opgemerkt en de waarneming van de twee Argusvlinders mag zeker niet vergeten worden. Door al dat moois in combinatie met de prachtige landschappen, konden we van een geslaagde herfstuitstap spreken!
Verslag en foto's Pieter Cox