Pieter Cox

Verslag - Engeland 2008

Vierdaagse tuinenreis naar Engeland van 6 tot 9 juni 2008

Het is de vijfde keer dat Albert Geuens en Lisette Hermans een reis organiseren naar Engelse tuinen in Kent, East en West Sussex voor de leden van Natuurpunt Noord-Limburg en KVLV Hechtel. Vóór dag en dauw, omstreeks 4.30 uur vrijdagmorgen, staat een Royal Comfort autobus van Limburg International met aan het stuur de sympathieke chauffeur Jaak en met aan boord 50 personen klaar voor de reis westwaarts, richting Calais.
Blijkbaar zit er de schrik voor aanslagen of dergelijke diep in bij de Engelsen want in Calais vóór het inschepen is er een strenge en individuele paspoortcontrole. De overtocht over de Noordzee is voor ons, “landratten”, altijd bijzonder aantrekkelijk, hoewel vandaag de zichtbaarheid niet zo goed is.
We zijn het niet meer gewoon binnen de Europese Unie maar met die eigenzinnige Engelsen moeten we weer leren geld omrekenen en met vreemde biljetten en munten omgaan. En we achten ons gelukkig dat we niet het stuur van de autobus moeten hanteren, want een andere averechtse Engelse gewoonte, het links rijden, lijkt voor ons halsbrekend.
Eenmaal de “White Cliffs of Dover” voorbij krijgen we een breed golvend landschap met veel groen voorgeschoteld. De weilanden met nogal wat schapen worden afgewisseld met bossen en zijn omzoomd met grote houtwallen en her en der staan er grote vrijstaande en flink uitgegroeide eiken, beuken en andere bomen. De typische Engelse huisjes en cottages liggen verscholen in het groen. De wegen zijn fiets- en autobusonvriendelijk. Het vergt inderdaad rijvaardigheid om de grote autobus zonder schrammen doorheen de eerder smalle wegen te loodsen. Vele wegen zijn daarenboven dicht omzoomd met vanaf de borduur metershoge boompjes en struikgewas. Soms lijkt het alsof we door enge groene tunnels rijden. Ook typisch zijn de grote golfterreinen. We zien jeugdigen honkbal of cricket spelen. De palen van de goalen op de voetbalpleinen lijken vlaggenmasten, rugby nietwaar. Dit is Engeland.
Ook typisch Engels zijn tuinen en daarvoor zijn we gekomen. Gedurende deze vierdaagse uitstap hebben we prachtig gevarieerde en mooi aangelegde tuinen mogen bewonderen met grote verzamelingen bloemen, struiken en bomen in prachtige borders, rond grote waterpartijen en verzorgde landschapselementen met hier en daar een oude architecturale kers op de taart. Het is onbegonnen werk een opsomming te geven van alles wat we gezien hebben. Onderstaand geven we een overzicht van de tuinen die we bezocht hebben en met enkele foto’s illustreren we dit.
En het weer? Typisch Engels? Neen, vanaf zaterdagmorgen en vervolgens zondag en maandag een stralende zon. Als engelen reizen dan zingt de hemel, nietwaar.

Vrijdag, 6 juni 2008: Borde Hill Garden

Zaterdag, 7 juni 2008: voormiddag Sheffield Park Garden en in de namiddag Nymans.

Zondag, 8 juni 2008: voormiddag landschapswandeling (9 km) vanaf ons hotel Gatwick Europe te Maidenborder en aankomst in de tuin Wakehurst Place en met onderweg bezoek aan een abdij. De minder geoefende wandelaars doen een stadswandeling in Crawley met bezoek aan een kleine stadstuin. In de namiddag bezoeken we allen de tuin Wakehurst Place.

Maandag, 9 juni 2008: Sissinghurst Castle and Garden.

Hier een overzichtje van de vijf Engelandreizen:

1ste reis: van 19 tot 22 mei 2000. Overnachting in Hotel The Landsdowne te Hastings.

2de reis: van 21 juni tot 24 juni 2002. Overnachting in Hotel Rusell in Maidstone.

3de reis: van 12 augustus tot 15 augustus 2005. Overnachting in Hotel King Charles in Gillingham.

4de reis: van 28 april tot 01 mei 2006. Overnachting in Hotel King Charles in Gillingham.

5de reis: van 6 juni tot 9 juni 2008. Overnachting in Hotel Gatwick Europa in Maidenbower.

In naam van alle deelnemers nogmaals een hartelijk dankjewel aan Lisette Hermans en Albert Geuens voor de uitstekende en vlekkeloze organisatie en leiding van deze prachtige en leerrijke reis.

Paul VERHEYEN

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie van het internet, nemen we volgende tekst over en op de volgende website kunnen geïnteresseerden informatie terugvinden van de tuinen, die we bezochten.
De website van de National Trust: http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-index.htm

National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty

De National Trust, of voluit National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, is een charitatieve instelling in het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1895, met als doelstelling het behoud van "plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid" in Engeland, Wales en Noord-Ierland. In Schotland bestaat de National Trust for Scotland. Het werk van de National Trusts is ten dele te vergelijken met dat van Monumentenzorg en de Vereniging Natuurmonumenten in Nederland.
De organisatie is volkomen onafhankelijk van de overheid. Het inkomen bestaat uit entreegelden, abonnementen van de 3½ miljoen leden, donaties en legaten en de winst die wordt behaald bij commerciële nevenactiviteiten. Het dagelijks werk is grotendeels in handen van meer dan 42000 vrijwilligers. De instelling heeft bezittingen op letterlijk duizenden locaties, zoals 350 historische huizen, tuinen, fabrieken en molens, waar ze jaarlijks 14 miljoen betalende bezoekers ontvangt. Namens anderen en met lokale partners beheert ze bossen, moerassen, meren, eilanden, stranden, boerenland en archeologisch erfgoed. Het totale oppervlak van het onroerend goed van de National Trust bedraagt 2520 km², dat is bijna 1,5% van Engeland, Wales en Noord-Ierland samen.
Halverwege de 20e eeuw ontstond een gerichtheid op landhuizen en landgoederen, naarmate de financiële want arbeidsintensieve lasten van dergelijke bezittingen voor meer mensen een probleem werd. Na de beurscrach van oktober 1929 kon de Trust bijvoorbeeld het dorp West Wycombe in Buckinghamshire inclusief West Wycombe Park overnemen van de adellijke familie Dashwood. Ook het dorp Lacock in Wiltshire is vrijwel volledig in bezit van de National Trust.