Pieter Cox

Amfibieën & reptielen

 

Interessante links:

 

 

Neotenie bij salamanders

Neotenie: (Grieks voor neo = nieuw, jong + tenein= blijven) is het verschijnsel dat bij sommige diersoorten de larven (juvenielen) in het wild het volwassenstadium nooit bereiken maar zichzelf wel voortplanten. In minstens twee vennen van het Hageven werden er volwassen neotene Kleine watersalamanders gevonden.
Bijgaand enkele foto’s

Soms gebeurt het bij salamanders dat de larve pas na de eerste winter hun kieuwen verliezen, dit noemt men partiële neotenie.
In dit geval waren het volwassen (zelfs zwangere vrouwtjes) die werden gevangen.

Luc Winters

 

 

Een gruwelijk verhaal, het einde van een pad

Iedereen heeft wel eens een groene vleesvlieg gezien die zijn eieren legt op dode vissen of op dood vlees. In een mum van tijd verteren de maden het aas.
Van deze vleesvliegen bestaat een minder bekende parasietvlieg namelijk de Groene paddenvlieg ofwel Lucilia bufonivora. Deze vlieg heeft de eigenaardige gewoonte om zijn eitjes te leggen, niet op aas maar wel op levende padden. Ze deponeren namelijk hun eitjes in de neusopening van de pad of soms worden de eieren ook op de flanken van de pad afgezet en dan kruipen de larven zo snel mogelijk naar de neusholte. De larven beginnen dan de weke delen van de paddenkop op te eten. Na de neusholte moet de hele kop(inclusief de hersenen) er aan geloven. Begrijpelijk dat de pad dit niet overleeft. Toch duurt het behoorlijk lang vooraleer de pad sterft. De hele kop wordt leeggegeten en als de pad dood is, wordt de rest opgepeuzeld zodat er nog maar alleen een leeg paddenvel overschiet.
Marc De Clerck heeft op 24 september 2008 in het Pijnven een foto gemaakt van een aangevreten pad.

Heel veel is er over deze parasiet niet bekend. Verspreidingskaartjes van de Paddenvlieg in België zijn er niet te vinden. Volgens de literatuur vallen er soms onder kikkers slachtoffers, daarom is alle extra informatie over dit onderwerp welkom.

Luc Winters